Димана Мирчева – Диа

hristiana-petkova-dimana-mircheva-petitemod

Историята бих накеркла комерсиална, въпреки че тази дума не е най-подходящата. Видях споделена песен от наш общ познат и се заинтригувах. Реших да чуя песента. А тя, веднага ми влезе „под кожата”. Странно, не слушам българска народна музика, но това парче имаше и една друга енергия. А именно, енергията и модерността на 17 годишната Диа.
Слушах песента няколко пъти. Вдъхнови ме. И пак ме вдъхнови. И така, реших да й предложа да ми разкаже за себе си и най-вече за стила на тези песни. За стила й на обличане. За стила на клиповете – преплитането на модерното младежко излъчване с духа на народната носия.
Но и не само това. Искам да разбера – Коя е Димана? От къде тръгна тази любовта към народните песни и още друго неща.

petitemod-fashion-blog-by-hristiana-petkova1. Разкажи ми за Димана Мирчева?

Здравей! Аз съм 17-годишно момиче, не по-различно от останалите тийнейджъри. Занимавам се с пеене от много малка, обичам да се забавлявам, да излизам с приятели, да чета книги, да ходя на кино, но любимото ми занимание е музиката.

2. От къде тази любов към народната музика?

Като бях малка пеех във вокална група, а на 8 години започнах да пея поп и джаз. Много се забавлявах, ходех по участия, бях най-малката в школата и беше адски забавно. Пеех песни на Rihanna, Beyonce…  В седми клас раших да кандидатствам в НМУ с народно пеене, подготвих се добре и ме приеха. Бях много щастлива! Имах късмета да попадна при изключителен вокален педагог – Светла Цветкова, която ми даде възможност да открия дълбоката красота на фолклора, пеех и пея песни, които ме карат буквално да настръхвам, открих, че всяка стара песен има история, че това е неписаната и написаната памет на народа, че там са събрани преживени емоции, надежди, тъги и любови. Така се случиха нещата.

3. Как би определила стила си на обличане?

Бих го определила като  спортно-елегантен. Много харесвам съчетанието на скъсани дънки и кожени панталони с ризи, харесвам дрехи, в които има определен акцент. Не съм роб на конкретна или актуална модна тенденция, аз си имам моя такава.Обожавам кецовете в по-изчистена форма, без камъни и силна декорация. Е, има случаи, в които елегантната обувка с висок ток е просто задължителна. Обожавам големи бижута също.

4. Сплитането на младежкия стил и народните мотиви са в сихнрон с музиката, която представяш. Ти ли се погрижи за реализирането на тази идея?

Тези идея е на режисьора на клиповете – Цветомир Матев. В първия момент ме изненада с нея, но със стилистката Петя Антонова направихме проби на тоалетите и  се получи чудесно. Не ми беше хрумвало да съчетая бръчник /това е полата от северняшката носия / с балетна пачка например.  С Петя направихме и стрийт визиите в клиповете. Получи се този синхрон на фолклора с модерното.

dia-outfit-singer-petitemod

5. И в двата клипа залагаш на големи бижута и гердани. От къде усяваш да ги намериш? Не са ли вече на изчезване?

О, не са, даже са много модерни!  Това са бижута на  „Калияне“, обожавам ги, имам колекция, която е специално изработена за мен от майсторът  Огнян Пендичев и я нося с удоволствие. Доста хора ми се обаждат за да ме питат къде могат да ги намерят. Красиви са, бих казала уникални ! Носят в себе си полъха от миналото и стилистиката на модерното, днешното време.

6. Как би определила стила си? – С една дума –мой.

7. Видях, че си участвала в „Евровизия 2015” , като гост. Каква е емоцията, когато пееш пред толкова хора и то българска народна песен?

За мен и моята съученичка Александрина Иванова поканата за участие на тази сцена дойде изненадващо –в деня преди участието. Страхотна емоция! Първата Евровизия в България! Такова събитие! С Алекс , освен соловите си изпълнения,  често пеем  и дуети в училище и по участия, така че бяхме готови и много развълнувани! Публиката ни посрещна много емоционално, вълнението ни беше адски силно. Щастлива съм, че бях на тази сцена и то с българска народна песен! Това сме ние!

8. За какво мечтаеш? Или по-реално е да попитам – какво ти предстои?

Предстоят участия с доста интересна лайв програма с DJ Spazm, бийтбокс, танцьори. Предстоят и още нови песни. Мечтая да продължавам да се развивам, да уча и да имам едно хубаво бъдеще в България.

 

dia-petitemod-singer-fashion-blog

fb_b-01

Leave a Reply