#животът на мама: Силвия Атанасова

Тя е Силвия. Жена, съпруга и майка от година и половина. Освен, че е в период по майчинство, тя не е спирала да работи. Разработва сайтове и прави всичко от вкъщи. Казва, че не е лесно да си едновременно майка и работник. Но пък с подкрепата на любимия й мъж, нещата се получават.

Мечтателка по природа, отдаден любител готвач. Обожава хубава храна, която „винаги може да оправи настроението ти“. Доставя ѝ удоволствие да твори вкусотийки, които често може да видите в личния й Instagram профил.

Обича хубавите книги, а от скоро си пада и по аудиокнигите. Но до тук с разказите само за Силвия, нека да видим животът ѝ като майка в #животътнамама.

jivotut-na-mama-petitemod-silviya-atanasova

1. Какви бяха критериите ти при избора на лекар и болница след като разбра, че очакваш бебе? Били ли се доверила отново на същия лекар и медицински грижи?

–              Аз съм от хората, които изпитват панически страх от лекари, болници и всякакви манипулации. Така че, когато разбрах, че чакаме бебе исках просто да бъда при лекар, при когото да се чувствам спокойна и да мога да му се доверя.  Дълго се рових из интернет и накрая се спрях на д-р Ралица Милчева от частна болница “Щерев”, и не съжалявам. Целият екип беше наистина прекрасен, д-р Милчева, страхотен човек и професионалист. Така че, да, със сигурност бих се доверила отново на тях.


 1. Какво мислиш за задължителните ваксини?

–              Знам, че това е една дооооста обсъждана тема, но всеки сам решава как да отглежда детето си и дали да го ваксинира. Да, ваксинирам я със задължителните ваксини, защото така смятам, че е редно и намирам за правилно да пазиш освен себе си и околните, каквато е и целта на задължителните ваксини.


 1. Какво е мнението ти за частните ясли/детски градини? За или против?

–              Решили сме да се пробваме с държавните, пък ще видим дали ще успеем. Частните са винаги вариант и ако човек има възможност да си ги позволи, защо не. Определено предлагат по-добри условия за допълнително обучение, но се надявам, че в държавните също има добра атмосфера за развитието на децата.


 1. Суетна ли си, когато става въпрос за начина, по който ще изглежда детето ти?

–              Купувам й това, от което има нужда, което е удобно и практично и което и аз бих носила. Носи и стари дрешки, дадени от приятели, така че не бих казала, че съм суетна. Признавам си понякога, само понякога, се изкушавам да й взема нещо по-специално, но е рядко – все пак знаем колко продължително се носят едни детски дрехи.

jivotut-na-mama-petitemod-silviya-atanasova-2

 1. Как избра мебелите за стаята й?

–              Това беше лесно. Обожавам изчистения и семпъл скандинавски стил, затова просто отидохме в Икеа и от там си взехме това, което ни се стори подходящо. Супер удобни и практични са, а каквото нямаше допълнихме от други магазини.


 1. Кои са най-добрите находки, които си направила досега за детото си?

–              Честно казано, не знам. Имам любими неща, които съм й купувала или някой й е подарил. Но ако трябва да избера, може би една бамбукова чиния (bamboobamboo), която видях в Инстаграм и я поръчах. Страшно много ми хареса и е супер функционална, общо взето всеки ден я ползваме.


 1. Кое е нещото, което ви “спасява” с мъжа до теб? Имате ли любимо занимание, което правите, когато останете сами?

–              Оставаме сами след 8:30 – 9:00 часа (когато малката заспи), така че колкото и банално да звучи една чаша хубаво вино и приятен разговор са напълно достатъчни. Понякога играем табла, малко old school, но си е нашия начин за релакс.


 1. Какво те презарежда след тежък майчински ден?

–              Просто един хубав сън. 


 1. Как се справяш с грижите за мъничето ти? Помага ли ти някой?

–              Не, сами се грижим за нея. Не е лесно, но мисля, че всеки успява да се справи с това по един или друг начин. Някои дни минават добре и си мислиш, че си супер, други са просто катастрофални и си мислиш, че не се справяш, но предполагам, че това го има при всеки. Разбира се, когато си отидем на гости при бабите и дядовците се радваме на тяхната отмяна 🙂


 1. Какво ти даде и какво ти взе майчинството?

–              Взе ми излежаването сутрин до късно и свободното време, но кой има нужда от това след като ти дава толкова много усмивки и ендорфин, колкото дори един тон шоколад не може <3

jivotut-na-mama-petitemod-silviya-atanasova-1

 1. Казват, че след първата година започваш да се замислиш за връщане на работното място. Какви са твоите нагласи? Към старата работа или в търсене на нови пътища?

–              При мен положението не е точно така. Работя от вкъщи и се опитвам да съчетавам работата с грижите за малката, понякога е успешно, понякога е просто трагично. Работя когато тя спи и вечер след като си легне, така че нагласите ми са да продължа в същия дух. А що се отнася до новите пътища, в главата ми обикновено е пълен хаос и се въртят около 10 други идеи. Надявам се един ден да реализирам поне някои от тях.


 1. Какви са амбициите ти свързани с нея? 

–              Амбиции свързани с майчинството нямам, искам просто някой ден, когато тя порасне да се гордее с мен(нас), така както аз се гордея с моите родители. Да стане просто добър човек. Мисля че, това би било напълно достатъчно.

petitemod-by-hristiana-petkova

Leave a Reply