#животът на мама: Валерия Белчевска

Валерия е журналист. Работи в сайта dnes.bg., но вече 9 месеца е отдадена на грижите за малкото си дете. Преди повече от 270 дни поема в ръцете си Тео, момчето, което с трепет очакват заедно със съпруга си.

Освен с грижите за него, Валерия не спира да работи. Държи мозъкът си зает, управлявайки малък семеен бизнес с мъжа си (Guest House & Bistro “Äriana”). Обожава морето, което не е случайно, тъй като е бургаско момиче <3 Вълнува се от интериорен дизайн, качествени хендмейд творения, хубава козметика, мода и интериорен дизайн. Обича да създава уют и красота около себе, а тях ще ги откриете и в лични й инстаграм профил

Но нека да ви оставя да разберете малко повече за нея и за всичко, около бременността и майчиството й, сега…

valeriya-belchevska-jivotut-na-mama-petitemod

 1. Какви бяха критериите ти при избора на лекар и болница след като разбра, че очакваш бебе? Би ли се доверила отново на същия лекар и медицински грижи?

Със съпруга ми чакахме появата на алените две чертички дълго време. След като разбрахме, че съм бременна, исках да съм сигурна, че оставям бъдещия живот, който расте с мен, в най-добрите ръце. Проучих мненията и реших да си запазя час при д-р Сигридов. Спечели ни от първия път. Невероятен специалист и изключително интересен човек с различен поглед за това как трябва да протече здравословното следене на бременността. С негова помощ прекарах леки и безпроблемни 9 месеца, които завършиха със здрав и пухкав резултат. Тъй като раждах в Бургас, там се доверих на началника на родилното отделение на Университетска болница “Дева Мария”, а именно д-р Ирмов. При втора бременност бих постъпила по същия начин, може би с някои дребни различия.


 1. Какво мислиш за задължителните ваксини?

С доза страх сложих всички задължителни ваксини на Тео. Плаках всеки път, когато му бодяха крачетата. Но живеем в съвременен свят. Искам да съм сигурна, че съм го защитила поне от болестите, за които науката вече е намерила решение. Ваксините са постижение на медицината, което е спасило света от множество смъртоносни болести. От погледа на съвременния човек те са въпрос на избор. Мисля обаче, че подценяваме важността им, тъй като не познаваме отблизо подобни чудовищни епидемии.


 1. Какво е мнението ти за частните ясли/детски градини? За или против?

Тео е на 9 месеца и честно казано не съм се замисляла все още за ясла и градина. Все пак по-близка до мен е идеята държавна детска градина. Аз самата съм била в такава и не мисля, че това ме е ощетило. Напротив, още пазя много топли спомени от първите си години в образователната система. Само дето още не обичам мляко с ориз… 🙂


 1. Суетна ли си, когато става въпрос за начина, по който ще изглежда детето ти?

Определено да! Обожавам детската мода, а когато купувам нещо за Тео сякаш се глезя с нещо за себе си. Държа на естествените материи и цветове, не обичам нищо претруфено и прекалено бебешко. Дано някой ден да имам и момиченце, за да купувам и рокли! Пу, пу!


 1. Как избра мебелите за стаята му?

Мебелите на Тео допълниха атмосферата в нашата спалня. Обичам светли, изчистени тонове за основните мебели, а цвят добавям чрез детайлите. Още в началото имах ясна представа как искам да изглежда всичко. Получи се и сега съм много доволна от резултата.


 1. Кои са най-добрите находки, които си направила досега за детото си?

Почти всички най-полезни вещи, които купихме, са свързани с транспортиране. Ние пътуваме често и вечно събираме багажи, затова за нас беше много важно да ни е удобно и с малкия. Заложихме на количка Mamas & Papas,  а столчетата ни за кола са Cybex и Chipolino. Една от любимите ми покупки е ергономичната раничка Tula, която и двамата със съпруга ми използваме с удоволствие.


 1. Кое е нещото, което ви “спасява” с мъжа до теб? Имате ли любимо занимание, което правите, когато останете сами?

Спасява ни това, че Тео заспива всяка вечер в 19:30. След този час ние отново можем да бъдем онези млади хора, които бяхме преди да станем родители. Правим си вечеря, пием хубаво вино, гледаме интересен филм и просто се наслаждаваме на времето си като нормални възрастни индивиди.


 1. Какво те презарежда след тежък майчински ден?

Когато в края на деня намеря време и за себе си, обичам да се отдам на разкрасителни процедури и хубави книги. Често вечер може да ме видите със зелена маска на лицето, забила поглед в някоя книга.

jivotut-na-mama-valeriya-belchevska

 1. Как се справяш с грижите за мъничето ти? Помага ли ти някой?

Тео отглеждаме двамата със съпруга ми.  Считам, че сме отличен екип, тъй като вече работим като добре смазана машина. Редуваме се със ставането рано сутрин, с готвенето, чистенето и събирането на всички играчки, люлки, проходилки… Имам късмета да съм омъжена за прекрасен съпруг, който не счита, че жената трябва да върти сама и къщата и децата. И слава Богу!


 1. Какво ти даде и какво ти взе майчинството?

Майчинството се оказа най-трудната задача, с която някога съм се сблъсквала. С него израснах като жена, станах много по-отговорна, грижовна и взискателна към детайлите. В същото време открих в себе си неподозирана нежност и дълбока любов, която може да се даде само на дете. Какво ми взе ли? Сън, сън, съни време, ах това време!


 1. Казват, че след 1 година започваш да се замислиш за връщане на работното място. Какви са твоите нагласи? Към старата работа или в търсене на нови пътища?

Все още се лутам в това решение. Обичам работата си и колегите страшно много ми липсват, но все по-често се чудя дали някое ново предизвикателство няма да ми донесе повече удовлетворение. Дано скоро намеря отговор и на този въпрос.


 1. Какви са амбициите ти свързани с него?

Не се възприемам като свръх амбициозна майка. След време, когато Тео порасне и сам намери свои мечти и предизвикателства, се надявам аз да съм там до него и само да го подкрепям. Той не ми принадлежи, за да определям пътя му. Надявам се да го науча на самостоятелност и мъжество, да му дам крила, за да полети. Аз само ще наблюдавам с гордост полета му.

petitemod-by-hristiana-petkova

 

 

 

Leave a Reply