#животът на мама: Мария от Скрина на Баба

Няма как да не сте попадали на блога й. Всеки ден тя започва деня си с доза любов и вдъхновение, което ни подарява и на нас, нейните последователи. Тя е Мария Спахиева или по-позната като Скрина на Баба. Днес, Мария ще ни разкаже за майчинството й, за трудните и щастливите моменти, за вълнението около появата на второто й детенце и за любовта. Признавам си, за мен тя самата е вдъхновение, тъй като виждам колко отдадена и внимателна е към всичко, което прави. И истинско щастие е тя да бъде първа в разказите за #животътнамама.
Хайде да четем, че нямам търпение ❤

skrina-na-baba-jivotut-na-mama-petitemod

 1. Какви бяха критериите ти при избора на лекар и болница след като разбра, че очакваш бебе? Били ли се доверила отново на същия лекар и медицински грижи?

За мен важно бе да усетя лекаря си. Да почуствам, че това е човекът, на когото мога да поверя както своя живот, така й този на детето ми. За мен връзката между пациент и лекар е от съществено значение. След като разбрах, че отново съм бременна дори и за миг не съм си и помислила да избера друг специалист. Доктор Иван Димитров от Медицински център “Д-Р Щерев” остана моят избор и за втората бремемнност.


 1. Какво мислиш за задължителните ваксини?

Категорично „за“. Смятам, че като родител трябва да съм отговорна към живота и здравето на своето дете и след като има изградени правила и норми, е необходимо те да се спазват и прилагат. Да, преди да поставят конкретна ваксина на детето ми, се опитвам да съм максимално информирана, но не изпадам в излишни крайности и размисли. Избягвам да чета мнението на майки „специалисти по-всичко“, които в повечето случаи дават академични мнения и нетърсени съвети.


 1. Какво е мнението ти за частните ясли/детски градини? За или против?

Безспорно, по-голямата част от частните ясли/детски градини са по-добрият избор. Групите в тях са с малък брой деца, което влияе за по-доброто и адекватно обгрижване на най-малките. Има топло и приветливо отношение към малчуганите, на тях се гледа като личности, а не като на едно „лигаво дете“, което трябва да бъде държано в страх, за да е по-лесно на педагога и лелята да ги контролират. Дълбоко вярвам, че и в държавните градини/ясли има много качествени и добри специалисти, но за съжаление лошите примери са в пъти повече от добрите. Ако един ден имам възможност, не бих се колебала и бих изпратила детето си/децата си в частно заведение.


 1. Суетна ли си, когато става въпрос за начина, по който ще изглежда детето ти?

Ако попиташ мъжа ми той ще отговори категорично „Да“. Аз не смятам така, имам изградено виждане за това как искам да изглежда Йоан, но до там. Често близки ми се сърдят когато кажа, че не искам да му подаряват дрехи, защото в повечето случаи техният избор се различава от виждането ми за това как искам да изглежда той.  Не съм фен на ризките, пуловерчета с шпиц деколте, сака и пр. Подобен тип дрехи могат да попаднат в гардероба ни единствено ако са подарък. Аз се привърженик на по-градската и небрежна мода за деца – суитчъри, бобмбъри, кецове, по-тъмни цветове или дрехи с весели щампи. Вярвам, че стилът се възпитава и това е едно от основните правила, към които се придържам, ако това означава да съм суетна – да, суетна съм!


 1. Кои са най-добрите находки, които си направила досега за детото си?

Находките ми определено не са свързани с дрехи и аксесоари за Йоан, а с ежедневната грижа за него. Инвестирахме не малко пари в количка и столче за кола на марката Cybex. Смятам, че това са най-правилно дадените пари и всеки ден виждам ползата от тях. Бих ги препоръчала на всички настоящи и бъдещи родители и вярвам, че няма да съжаляват.

sktina-na-baba-petitemod-jivotut-na-mama

 

 1. Кое е нещото, което ви “спасява” с мъжа до теб? Имате ли любимо занимание, което правите, когато останете сами?

Ние сме от родителите, които в по-голямата част от времето си не разчитат на помощ от майки, баби, лели. Отглеждаме детето си сами и поради тази причина нямаме много време, в което да оставаме сами. Вечер, когато Йоан заспи, ни остава време да си поговорим, да гледаме филм или просто да стоим прегърнати едни в друг. Когато отидем на гости на родителите ми или те са при нас, успяваме набързо да планираме някое и друго излизане на вечеря, кино, театър или разходка, но всичко спира до там. Все още не сме оставяли сина си за повече от ден на майка ми и баща ми, но един ден и това ще стане. Да, признавам си, липсват ни спонтанните решения и пътешествия, но времето прекарано с Йоан компенсира всичко. Нямам търпение да минат още няколко години и цялата банда да пътуваме заедно.


 1. Кой беше най-трудния ти момент досега?

Миналата зима ми беше най-трудно. Йоан беше малък, студът и снега бяха сковали всичко, контактите ми с външния свят бяха ограничени, с дни разходката ни бе концентрирана единствено в „двора“ на блока. Един ден просто рухнах и плаках от безсилие. Радвам се, че в този момент Кирил бе до мен и ми помогна бързо да изляза от обхваналата ме меланхолия и тъга.


 1. Какво те презарежда след тежък майчински ден?

Усмивката на сина ми и игривите пламъчета в очите му.


 1. Как се справяш с грижите за мъничето ти? Помага ли ти някой?

Както вече казах с мъжа ми сами се грижим за Йоан. А и да си призная, грижете за сина ми не са ми тежали, понякога се уморявам, но бързо влизам в ритъм. Знам, че той не винаги ще бъде малкото и беззащитно момче, и един ден, когато аз искам да му помогна, Йоан ще има нуждата и потребността да ми покаже, че може и сам. Затова за момента гледам да не се оплаквам много.


 1. Сега, когато очакваш второто си дете, чувстваш ли се по-подготвена?

Чуствам се подготвена, готова и нетърпелива. Сигурна съм, че няма да е лесно, първите месеци ще бъдат голямо изпитание за всички ни, но мисълта, че дома ще е пълен с детски смях и игри ми дава силинадежда и оптимизъм.

skrina-na-baba-petitemod-jivotyt-na-mama

 

 1. Какво ти даде и какво ти взе майчинството?

Както обичаме да се шегуваме с моя близка, майчинството ми отне основни човешки права, като това да се придвижвам свободно – ха-ха-ха-ха. А какво ми е дало? Даде ми най-ценното богатсво – Йоан и още едно малко човече, което все още не сме виждали, но което ще завърши по съвършен начин семейния пъзел.

 

*Ако още не сте последвали Мария, време е да го направите 🙂
http://www.skrinanababa.com/ 
Facebook
Instagram

petitemod-by-hristiana-petkova

Leave a Reply