Приказният Амстердам

Ако ви кажа, че някога съм си мечтала за дадена дестинация ще ви излъжа. А пък за Амастердам още по-малко. Когато излезе възможност да го посетя се зарадвах, защото, на първо място трудно бих могла да си го позволя, а на второ, не съм от хората, които мечтаят за постоянни пътувания, които имат поставени кърфици на дадена карта и ограждат всяка “завоювана” дестинация.
Та, Амстердам не беше планиран, нито пък мечтан град. Срещнахме се случайно, но пък тази неочаквана среща се оказа приказна.

Истински късмет си беше, че оцелихме хубаво време. Слънцето се показваше още в ранните часове на сутринта и ни позволи да се потопим в атмосферата на града. Дълги разходки, опознаване на колегите, приключение с лодка по каналите, опити за каране на колело, опитване на почти всички “instagramable” десерти. Има особена магия в този град. Всичко е толкова запазено, така добре подредено, че дори определението за “туристите” се яви като контапукт на усещането ми за това място. Спокойствие, приемственост, добронамереност – определения, чиито смисъл ясно описват състоянието на духа ми за Амстредам.

Не посетих всичко, но бях на две места, които бих ви препоръчала да отбележите в списъка си “Задължително в Амстердам”. Едно от тях е пицарията “Pasta E Basta” и наемането на лодка за разходка по каналите. Бих добавила и наема на колело, но при огромният им брой и неопитността на шофьор в такава среда, а и никой не се нави да ми прави компания, карането се оказа нереализуемо желание.

img_0418

waffles-amsterdam

petitemod-travel-to-Amsterdam

img_0417

img_0434

По време на #boatrip ни разказаха, че местните имат по три колелета. Едно обикновено, с което каквото и да се случи няма да страдат (явно кражба визираха), едно за специални поводи и едно електрическо за дълги преходи. А аз се замислих, че дори едно нямам, а толкова ми се иска….

Едно от нещата, които много ме озадачи е, че на пазарите нямаше никакви естествени цветя. Всичко се простираше единствено до изкуствени цветове, семена и луковици. Рязаният цвят се предлагаше единствето в малките, бутикови магазинчета, които също имаха особен чар.

img_0400

img_0203
Амстердам е приказка, наистина. Но не е място, за което да отделите 5-6 дни. Три-четири дни са достатъчни, за да отидете до галерия, да обиколите всички канали, да се повозите на лодка и да се насладите на малките, скрите местенца, точно като това. Интериора и цялостното му излъчване ни гръбнаха отсрани. Няма спор, че атмосферата, която лъха от него е невероятна, храната беше вкусна, скъпа и добре поднесена :D. Но в несъвършенствата се крият съвършенства <3
img_0382

petitemod-best-lifestyle-blog-1

Leave a Reply